Vit jul

Snart är det jul och det har nog inte undgått någon att jag älskar jul. När jag växte upp var jul förknippat med glädje, gemenskap, värme, familj och lycka. Den känslan vill jag ta med mig in i min familj nu.
Tyvärr är det många barn som inte har upplevelsen av att julen är underbar. Många barn upplever fylla och bråk under jul. Jag glömmer aldrig berättelsen som en av våra föreläsare på universitetet berättade: Han jobbade i Göteborg på julafton ett år och plockade upp två barn i 11-12 års ålder ute på stan under julnatten. Han och en kollega skjutsade hem pojkarna för att möta föräldrar som var så fulla att de inte ens märkt att barnen var borta och de var inte i skick att kunna ta hand om barnen.
Det är ju extremt, men det finns barn som har det så. I mitt jobb har jag mött vuxna som berättat om att de som barn fick alkohol hemma, bjöds på cigaretter och fick fly ut genom balkongen för att komma undan föräldrarnas bråk - allt innan de ens fyllt 13 år. Som sagt: det är extrem fall, men de finns mitt ibland oss. Jag har vänner som vuxit upp med föräldrar som förstört jul och andra högtidsdagar just för att de druckit för mycket alkohol.
Jag tror att det finns barn som far illa runt om i landet pga att föräldrar dricker för mycket alkohol under julen. 

Själv är jag med i Spik, vilket innebär att jag har noll tolerans och dricker inte någon alkohol, inte ens lättöl. Det är ett val jag gjort och det kan verka extremt, men det är vad jag vill. Du får göra som du vill (jag rekommenderar naturligtvis att avstå helt från alkohol och jag har mina orsaker, men det får jag skriva om i ett annat inlägg =)) men det jag önskar och hoppas är att du också vill gå in på http://www.vitjul.se för att skriva på att du inte kommer dricka alkohol med mer än 2.25% under juldagarna. Gör det för barnens skull.

Tänk på alla barn vi har omkring oss. De är det bästa vi har. De är framtiden!


Dagens barncitat:
"En mormor är en som hela släkten har kommit ut genom. Då är det väl inte så
konstigt att hon är lite sladdrig i skinnet."
KRISTINA 7 ÅR

Kommentarer
Postat av: Märta

Visst ska vi ha en vit jul, vit både utomhus och inomhus. Ska klicka mig vidare på vitjul-länken.

Hoppas att ni får en fortsatt fin adventstid och en fin julhelg. Här börjar julstressen infinna sig. Inte klokt att man ska hålla på så här inför en av de finaste helgerna vi har. Men när allt städat så kan jag koppla av och bara njuta av helgen!

Ha det så gott! Märta

2009-12-15 @ 21:05:01
URL: http://angsgard.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0