Åsikter

På sista tiden har jag funderat en hel del på detta med åsikter om andra. Funderingarna startade säkerligen i och med artikeln i aftonbladet och människors åsikter om att vi "bara" har ett barn. 

Jag är fullständigt medveten om att jag nu kommer kasta stenbumlingar i ett litet litet glashus, där jag just nu sitter. Men jag kan lova att jag ska försöka bättra mig...

Så här kommer det:
Jag undrar hur det kommer sig att vi har så mycket åsikter om hur andra är och gör. Varför har vi det? Jag förstår ju att det är en naturlig del av livet att ha åsikter, självklart! Det är bra att vi har åsikter och att vi står för dem och ibland kämpar för dem. Men enligt mig finns det också åsikter som snarare bryter ner än bygger upp. Ibland kan de gränsa till "skitsnack".

Behöver vi verkligen ha åsikter om hur andra fostrar sina barn? T ex "De håller verkligen sitt barn för hårt", eller "De är alldeles för slappa med sitt barn." Självklart ska man reagera när barn far illa, men det är inte de fallen jag menar. Ibland behöver man få uttrycka sin oro, eller funderingar med andra människor och det är inte heller dessa situationer jag menar.
Andra åsikter kan vara om hur man bor. "Hur kan de ha DE tapeterna?!"  Eller om hur man klär sig, eller sjunger, eller spelar instrument, eller pratar. Jag kan göra listan lång. Åsikter finns naturligtvis även om hur många barn man har ;o) Man kan ha för få eller för många =).
By the way, vem är det egentligen som har bestämt att man ska ha 2.5 barn?
Ja, vi har åsikter om varandra hela tiden. En av de knasigare åsikter jag hört är om när på kvällen en annan person går och lägger sig... Eh, man måste väl få gå och lägga sig om man är trött, eller hur!?

Hur kommer det sig att vi ibland har svårt för att vara generösa mot varandra och inte tycka så mycket/ha åsikter om andra.

Jag tycker det är skillnad på att ge råd och så - och som sagt, ibland måste och behöver man stå upp för sina åsikter. Jag har t ex mycket starka åsikter när det gäller alkohol, men de gäller ju mig själv. Jag vägrar alkohol och det skadar ju inte någon annan och jag tvingar ingen annan att ha samma åsikt. Däremot står jag upp för min åsikt och skäms inte för den och kan argumentera för den.

Jag tror att det jag försöker få fram är en uppmuntran om att vara generösa mot varandra och ibland hålla inne med sina åsikter. Ibland kan de faktiskt såra! Har man positiva åsikter behöver vi däremot oftare säga dem till varandra. Uppmuntran kan man ALDRIG få för mycket av!

Ja, det var lite av mina funderingar kring detta med åsikter...

Dagens barncitat:
"Det största landet i världen heter Utlandet".
Philippa, 6 år

Kommentarer
Postat av: Helena

Hej Maria! Kul att följa dig och din familj. Var bara tvungen att kommentera det här inlägget för det var som om det var jag själv som hade skrivit det. JAg har också på senare tid eller ganska länge funderat på varför vi svenskar måste ha så många åsikter om vad man gör och inte gör och varför vi måste kritisera varandra så mycket. Ta bara amningen, ammar man för länge är det inte bra eller ammar man inte alls osv. Det går liksom inte att tänka längre än näsan räcker. Varför man har barnen på dagis och varför man inte delar på föräldrapenningen. Näe vi borde bli bättre på att stötta varandra istället. Jag tycker absolut att man bara kan ha ett barn lika mycket som man väljer att ha fler eller inga alls. Det är väll ändå upp till varje familj att bestämma och inte samhället.

Ha det så gott

2010-01-21 @ 20:54:13
Postat av: Jag själv

Väl talat Helena!!! =)

2010-01-21 @ 21:13:04
Postat av: Bonnfrua

Stående ovationer!

2010-01-22 @ 14:34:18
URL: http://bonnfrua.blogspot.se
Postat av: Johanna

Kloka funderingar!

Postat av: mummen

Bra skrivet håller med helt och fullt.

Kram

2010-01-22 @ 17:52:05
Postat av: Jenny

Du har så rätt. Det är himla lätt att trampa ner i åsiktsträsket och tycka ditten och datten om folk. Är desvärre uppvuxen med en far som har alldeles för mycket åsikter och dessutom har vänligheten att dela med sig till allt och alla. Även när det är helt opassande, vilket det ofta är.

Själv försöker jag verkligen tänka mig för men jag trampar säkert i klaveret ibland!

2010-01-23 @ 08:42:01
URL: http://www.ebifamiljen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0