Olivia berättar om Sister Of Ethiopia

TACK Olivia att du delar med dej av din upplevelse och för att ni gör något konkret! Älskar det! Ni är amazing!!!! 
Kram!!

Hej! 

Superkul att få gästblogga här på Mias blogg! 
Olivia Henningsson heter jag. Är bosatt i Jönköping och går sista året på gymnasiet. 
Den 28:e januari i år åkte jag och min kompis Lovisa tillAddis Ababa i Etiopien. Där hälsade vi på Anita och Gert Fållsten, ett superhärligt missionärspar som jobbat i Etiopien i 45 år. 

En kväll/natt under vår vistelse i Etiopien fick vi åka ut på gatorna med Gert. Han låste bildörrarna inifrån och så körde han sakta fram genom gatorna för att vi skulle få se Etiopiens baksida, kvinnornas verklighet, det som kallas prostitution. 
Bilderna ifrån den kvällen har etsat sig fast i mitt minne för all framtid. Det är svårt att med ord beskriva det vi fick se, men jag ska göra ett försök… 
Den kvällen fick vi se så kallade dryckeshus eller glädjehus.Det är för mig två ord som nu får mig att känna en fruktansvärd avsky! I dessa hus säljs mängder med alkohol. Men bakom all alkohol, längst in i huset, bakom ett skynke eller en låst dörr sker varje kvinnas mardröm. Där blir hon utnyttjad av olika, främmande män varje kväll. Tanken är att hon ska få betalt för det hon där tvingas göra, men det är sällan hon ser skymten av några pengar. Istället blir hon lämnad kvar med en smärta som är utom denna värld och en själ trasigare än något annat. 

Kvinnorna, eller snarare flickorna, är ibland så unga som 7 år… När jag var 7 år visste jag inte mycket om världen, men dessa 7-åriga flickor vet betydligt mycket mer, och värre saker, än vad jag någonsin kommer att få uppleva… 

Att prostituera sig är en kvinnas sista utväg. Det tvingas hon göra när hon inte länga har pengar och mat för att överleva dagen. I vissa fall är det också gifta kvinnor vars män som tvingar dem att prostituera för att få in pengar så att de kan försörja sin familj. 
De allra flesta utav kvinnorna kommer ifrån landsbygden och är analfabeter. De har aldrig någonsin satt sin fot i en skola, och kommer nog tyvärr aldrig att göra heller… 
I och med prostitutionen så drabbas de allra flesta kvinnorna utav alla möjliga sjukdomar, men främst HIV. Detta för att kvinnorna får mer betalt om de inte ber mannen använda kondom. 

Under kvällen, när vi var ute och åkte på Addis gator, fick vi verkligen se allt. Vi fick se allt det där som resten av världen har valt att blunda för. Vi fick se en bil stanna till vid trottoaren och in hoppar en ung osäker flicka, utan att säga ett ord, och sen åker de iväg. Vad har den flickan för garantier? Hon vet inte ens om hon kommer hem levande! Vi fick se, på håll, hur två män satt och vaktade utanför ett rum medan en kvinna blev utnyttjad och misshandlad där inne. Vi fick se hur en dörr öppnades och ut kom en stor man med ett förnöjt leende på läpparna. Efter kom kvinnan. Hon klistrade på ett leende och vinkade hejdå till mannen innan hon snabbt fick gå in i rummet igen. 
Utmed hela gatorna står unga flickor i kortkorta kjolar och försöker få en man att fastna för henne. Har hon ”tur” kan hon få tre kunder under en kväll… 

Efter att ha sett allt detta hade vi inte så mycket att säga. Man kände sig tom och tårarna rann ohindrat nedför kinderna, både av sorg och ilska. Man känner sig otroligt maktlös men vi bestämde för att inte låta den känslan hindra oss från att göra något. 
Man brukar säga att ”det är tanken som räknas”, men vet ni vad? Det är handlingen som gör skillnad! 
Tillsammans kan vi göra skillnad i unga flickors liv och vi börjar NU! 
Jag och Lovisa har bestämt oss för att kämpa för dessa flickor! Om det så betyder att vi räddar en flicka ifrån gatan så är det värt ALLT! 
Vi har startat ett projekt som vi har valt att kalla Sister ofEthiopia. Där samlar vi in pengar genom donationer, fotoutställningar, kvinnoaftnar och armbandsförsäljning. Till en början har vi valt att stötta det projekt som redan finns, Kazala women center, som drivs utav Anita Fållsten. Hon åker ut och plockar upp kvinnor ifrån gatan. Dem ger hon sedan en chans att få komma till Kazala. På Kazala får de lära sig läsa och skriva samt gå en kock- eller skräddarutbildning i två år. Efter utbildningen är de färdiglärda för att börja tillverka dukar och kläder som de sedan kan sälja och få in pengar och därmed är prostitutionen ett avslutat kapitel i deras liv. Kazalaerbjuder alltså hjälp till självhjälp!
framtiden drömmer vi om att starta fler sådana kvinnocenter i Etiopien för att få bort ännu fler flickor ifrån gatan och ge dem ett hopp och en framtid. Vi tror stenhårt på vårt projekt och är säkra på att den idén var Guds tanke!

För att detta ska funka och för att vi ska kunna starta upp fler kvinnocenter behöver vi DIN hjälp! 
Du kan göra som Mia och köpa ett armband eller skänka en frivillig gåva. 
Vill du veta mer om projektet och dess utveckling kan du följa oss på instagram#sisterofethiopia eller kolla in vår film på youtube.com som du hittar om du söker på sister ofethiopia Olivia Henningsson”. Du kan också kontakta mig via facebook eller maila [email protected] om du vill veta mer, köpa ett armband eller har några frågor! 
Tack Mia för din insats och för att jag fick gästblogga här! Och tack till dig som tog dig tid att läsa detta! 
Be blessed!




Kommentarer
Postat av: Elin

Heja Olivia och Lovisa! Gott att ni gör något konkret.

Svar: Verkligen!!! 👍
Maria

2015-03-04 @ 07:28:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0