Forntidsbyn

Hej hej vänner!

Nu har jag och Seth kommit hem från Forntidsbyn, som ligger utanför Falköping. Vilket härligt dygn vi haft! Seth går i en fantastisk klass och det har inte varit några bekymmer alls. Jag är återigen, otroligt tacksam för att han går i den klassen och i den skolan.
Morgonen började med att vi lämnade av Tess på förskolan och så samlades alla vid bilarna. Rektorn kom ut och bad en bön för oss och så drog vi iväg. 
 
Vi stoppade och fikade efter en timma ungefär. 
Några av barnen och föräldrarna!
 
Sen gjorde vi ett stopp vid Varnhems kyrka och åt lunch. Det småregnade, men alla var vid gott mod!
Vi tittade i kyrkan, åt lunch och körde en lek. Graven längst ner till vänster är Birger Jarls...
 
Sen for vi vidare till Ekehagens forntidsby. Där möttes vi upp av två guider som hängde med oss hela eftermiddagen och kvällen. Vi fick börja med att göra maten.
Spännande att skära grönsakerna med flintasten :).
 
När fisken var nedgrävd i ett hål tillsammans med varma stenar och grönsakssoppan stod och kokade tillsammans med en gryta av fruktsoppa, så följde vi en av guiderna genom byn och hon berättade om de olika åldrarna och hur männiksor levde då.
 
Sen var det dags att äta.
Det var helt ok, trots att vi inte använde salt eller någon annan krydda förutom timjan... Det var ju så autentiskt som möjligt...
 
Vi fick göra varsin skinnväska - inte äkta skinn förstås.


Kul!!
 
Det fanns vildsvin, vanliga grisar, kossa och får med lamm i byn. Vildsvinen var stora.

De hade kultingar också.
 
Vädret var oväxlande och ett par gånger syntes vackra regnbågar! Älskar Guds natur.
Vacker miljö!!
 
Efter mat, skinnpåsetillverkning, piltillverkning osv fick barnen testa på kanotpaddling, hacka flinta och pilbågsskjutning.
Roligt alltihopa!
 
Vi killar - ja, vi var förstås två mammor också, som inte räknaes som tjejer enligt killarna ;) - sov i ett hus och tjejerna sov i ett. Det fanns förstås ingen värme eller så, eftersom husen var autentiska. Det fanns brasor i mitten av rummen, men antingen skulle vi ha brandvarnare eller eldvakt hela natten, så vi eldade inte hela natten... Ingen av oss orkade vara vaken senare på natten.
 
Såhär såg våra sängar ut:
De upptog en kortsida och en långsida av rummet.
 
Killarna var helt otroliga. Många frös under natten trots kläder och rejäla sovsäckar (och den pappan som var med hos oss snarkade haha ;)...). Ändå var det inget gnäll på dem och alla var vid gott mod!
 
Imorse åkte vi hem efter frukost och vi kom hem så vi hämtade upp Tess och åkte hem och åt lunch. 
 
Vi är rejält trötta, men såååå nöjda med detta dygn med klassen!!
 
Kram



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0