God Morgon...

...den sista dagen på detta år.

Seth vaknade 05:59 och jag kunde inte somna om, trots att han tittade på Ubbe och Tess. Han har sovit inne hos mig inatt, eftersom Stefan är i Västerås på Unite. Vi har som tradition att Seth sover i vårt sovrum när Stefan är borta. Så igårkväll var detta mitt sällskap:


Jag försökte mig på att göra lite fransk manikyr på mina naglar igår och Seth ville också ha ;) Så det fick han... Syns inte riktigt på hans naglar på denna bild :) Han har nyklippta naglar så det var inte så lätt... Hur många femåriga pojkar har fransk manikyr? Ha ha. Han kommer snart nog förstå att pojkar inte brukar ha nagellack - om de inte är stora och coola och har svart nagellack - så jag tycker han kan få ha det nu när han vill.

Seth har ju varit sjuk denna vecka, men är piggare nu så Marcus, Lovisa och barnen kommer hit i dag på förmiddagen för att fira nyår med Seth och mig. Vi brukar åka till dem, men i år kommer de hit istället. Igår såg Seth så trött och hängig ut igen och när jag tittade närmare på honom hade han ju fått ögoninflammation... Hoppas bara det är borta till nästa vecka, för han får inte vara hos dagmamman om det rinner ur ögonen på honom... men det är ju ett par dagar kvar. Jag ringde Lovisa och talade om att Seth har detta i ögonen eftersom det smittar oerhört, men de kommer ändå. Vi är ju pigga i övrigt. Minns ni när jag berättade om att Seth hade ögoninflammation för över två år sedan? Då svullande ögonen igen helt och han kunde inte se något. Det började rinna blod och vi for i ilfart till akuten. Där fick han antibiotika att droppa rakt i ögonen i 10 dagar. Såhär såg det ut när det började bli bättre:

Hoppas det inte blir såhär illa denna gång...
(Han har ju haft det efter detta och det har aldrig varit så illa, men hans ögon är rätt så svullna nu, så det är därför jag oroar mig lite...)

Brukar du ha nyårslöften?
Det brukar inte jag, men i år ska mitt löfte vara att satsa på att gå ner i vikt. Jag brukar inte skriva om min vikt och ni kommer inte aktivt få följa min strävan att gå ner i vikt, eftersom det skapar så mycket känslor och reaktioner. Men jag skriver ett par rader om det här, för ni har säkert sett på korten att jag inte ser lika ut nu som jag gjorde för ett år sedan. Grejen med mig är att jag går upp förfärligt mycket i vikt när jag är gravid. Med Seth gick jag upp runt 25 kg. Runt 18 kg satt kvar när han väl fötts. Jag gick ner det mesta av detta igen. När jag var med Silas hann jag ju inte gå upp så mycket men ändå tillräckligt för att bli överviktig igen. Jag fick ju inte hjälp av någon amning denna gång och jag har faktiskt inte orkat ta tag i det... Många som har sorg går ner i vikt, jag är inte en av dem. Jag går upp... Nu ska jag dock ta tag i det! Håll tummarna för att det går bra :) Jag bryr mig inte om utseendet så mycket, utan mest är det för hälsans skull. Vi har diabetes i familjen och jag ligger i riskzonen när jag väger såhär mycket... Jag vill även orka med att leka med Seth utan att bli flåsig osv. Dessutom blir man ju piggare och mår bättre om man har en mer "normalvikt". Så, nu kommer jag inte skriva mer om detta, men som sagt, håll gärna tummarna för att det går bra :)

Nu önskar jag dig en underbar sista dag på detta år!
Vi hörs imorgon igen!

GOTT NYTT ÅR!

Årskrönika 2010

Januari

Seth och jag firade nyår med Marcus och Lovisa i Örebro. Härlig helg!

Seth hade falsk krupp och akuten besöktes.

Det var väldigt mycket snö och väldigt kallt.Februari

Precis i början av månaden fick vi den glada nyheten att jag var gravid. Tyvärr mådde jag inte något bra alls. Jag blev sjukskriven och spenderade dagarna på en madrass i källaren med en hink bredvid mig. Jag valde att vara i källaren, eftersom tv:n är större där. Jag följde alla möjliga konstiga tv serier bara för att få dagarna att gå.

Vi hade många födelsedagar i familjen. Hanna, Stefan, Marcus, Lovisa och pappa fyller år inom loppet av tolv dagar.

Seth var återigen sjuk med öroninflammation denna gång.

Det var fortsatt mycket snö och mamma och pappa kom för att hjälpa oss skotta ner snö från taket.Mars

Första veckan i mars var det sportlov. Seth och jag tog oss hem till Kisa när Stefan var i Åre. Jag fungerade fortfarande inte pga illamående, så mamma tog hand om Seth.

Det var ännu fler födelsedagar... Morfar, mamma och jag fyllde år. Mamma och jag delar födelsedag :) Det är roligt det. Jag firade min födelsedag med bara tjejkompisar... Orkade inget annat, men jag minns att det var en härlig kväll. Av Stefan och Seth fick jag en joucepress och sju kilo frukt :)

Vi hälsade på hos svärmor och hon, Stefan och Seth åkte till Kolmåden och Terariet där för att titta på ormar, spindlar, hajar och andra hemskheter. Jag låg hemma i svärmors lägenhet och mådde illa...

Seth sjöng i kyrkan med sin kör Vox.April

Jag började göra smycken för att stå ut i mitt illamående och isolering från umgänge. Jag orkade helt enkelt inte träffa så många, så ofta, som jag normalt gjort tidigare.

Vi firade påsk med underbara vännerna Malin och Olof från Alingsås. Solen sken och snön började sakteliga försvinna.

Jag hade några bättre dagar i mitt illamående. Men det var fortfarande fler dåliga dagar än bra.

Till min glädje började vitsipporna blomma. Jag älskar vitsippor, tussilago och blåsippor!

April 2010 kommer ändå för alltid vara den månad då vi fick det värsta beskedet vi fått i hela vårt liv och ett av de värsta man kan få. Vi åkte glada till ultraljud i Falun den 29:e april. Dagen innan hade vi lyssnat på barnets hjärta hos barnmorskan. Vi fick beskedet att vårt barn omöjligt kan leva utanför min mage... Den sorg och smärta, den chock... det är inget jag önskar någon någonsin.Maj

4:e maj föddes så vår fina Silas, som var så perfekt skapad förutom en del, som gjorde det omöjligt för honom att leva utanför mig. Han hade så fina händer, fötter, näsa osv. Vi kunde verkligen se dragen av oss själva i honom. I den smärta som förlossningen och dagarna runt den var, så var det ändå otroligt hur burna av Gud och vänner vi kände oss.
Mamma och pappa tog hand om Seth och om oss. Silas föddes i Linköping, eftersom vi valde att åka hem till mamma och pappa för att Seth skulle ha någon som tog hand om honom. Det blev komplikationer så hela maj försvann i smärta, kan man säga. Ändå minns jag mycket fint. Vänner, familj som ställde upp för oss på ett sätt jag aldrig kunde drömma om eller någonsin kunnat förvänta mig.

Vi gick på marknad i Kisa. Det regnade och var ca 3 grader "varmt"... Hua. Senare blev det varmare och varmare och till slut kom försommaren. Underbart. Seth sprang knattelopp under Avestafestivalen :) Trots allt hade vi ändå en bra månad på många sätt.Juni

Komplikationerna fortsatte och till slut opererades jag akut. Efter det gick återhämtningen bättre.

Visentparken invigdes och fick besök av oss.

Jag var på Loppis med Lina både i Avestaparken och i Horndal.

Midsommar firades tillsammans med mamma, pappa och Marcus med familj.Juli

Oj, som vi firade semester denna månad. Vi var i Rom, Stefan och jag. Seth var hos farmor. Sedan åkte vi till Gullbranna där Stefan fick ett stipendie. Vi var kvar i Halmstad och träffade Åkessons, sedan for vi till Olssons i Karlskrona. Efter det blev det Kisa och mamma och pappa. Sedan till svärmor i Söderköping och sedan Alingsås och Malin och Olof. Efter det Dalsjöfors till Stefans bror med familj och bröllop där Stefan var vigselförättare. Sedan åkte vi hem. En fullspäckad semester med andra ord... Det var varmt! Över 30 grader nästan hela juli. Lovely på många sätt, enligt mig :)

Vi hade även urnsättning för Silas. En fin stund på Lilla Aska där nästan hela familjen var samlad och Åkessons var med och sjöng och läste bibeln.

Augusti

I augusti firade Stefan och jag 10 år som gifta. Seth var hos sin Hugokusin och lekte ett par dagar, när Stefan och jag var ute och åt och gick på bio.

Jag blev sjukskriven igen pga en enorm smärta i bäckenet. Flera komplikationer, som man tror berodde på alla hormonbehandlingar jag var tvungen att genomgå i samband med förlossning och efterföljande komplikationer. Leder, muskler och senor i bäckenet var inflammerade och det var faktiskt hemskt.

Vi var på Kolmården. Stefan klappade varg, eftersom han fått det i födelsedagspresent. Seth red på kamel, bl a.

Stefan åkte på Världspingstkonferensen i Stockholm och jag tog med mig Seth och åkte till mamma och pappa, eftersom jag återigen var sjukskriven på heltid.September

Jag var fortfarande delvis sjukskriven. Vi hade församlingshelg och jag orkade bara vara med några timmar, eftersom jag hade så ont. När jag kom hem grät jag, eftersom jag så gärna ville må bra och kunna vara med. Där och då bestämde jag att se det jag klarade av istället för det jag inte klarade av. Jag bestämde mig för att leva och göra det bästa av situationen, trots den enorma smärtan jag hade.

Seth och Stefan gick på cirkus, vilket Seth fortfarande pratar om.

Seth var sjuk i hög feber...

Katterna drog in väldigt många möss och fåglar... Usch!

Hösten gjorde sitt intåg.

Seth var på springtävling igen och fick blodad tand. Senare började han träna springning, som blev skidträning när snön kom.Oktober

Frodo drog in en duva, som var lika stor som henne själv. Hur hon fick in den genom deras lilla lucka är en gåta...
Vi åkte till Leksand hela familjen och tittade på hockey.

Jag vann en resa till Ullared med Hannah Graaf. Mamma, Lovisa och Åsa blev också medbjudna :) En oförglömlig resa, som betydde mycket för mig. Det var fantastiskt att få göra resan med kvinnorna i familjen ;)November

Jag började jobba fullt igen.

Jag låg en vecka i hög feber. Jag var dålig i nästan tre veckor, men febern satt "bara" i en vecka.

Min barndomsvän Linda Sköldenström var och hälsade på en helg.

Första snön kom och bloggen firade två år :)

Mamma kom och hälsade på när Stefan var på pastorsakademin. Vi bakade lussebullar, pepparkakor och pepparkakshus.

Det var första advent!!!!

Vi fick våra nya sängar!!! Levererade av Pontus den härlige!!!December

Advent!!!!! Behöver jag säga mer?? I love it!

Mycket snö och mycket kallt!!!

Lussebandyn gick av stapeln för tionde gången.

Vi åkte kälke och skridskor.

Vi spelade musikal.

Vi var på luciafirande hos Seths dagmamma.

Vi firade jul tillsammans med familjen.

Seth fyllde fem år.December är ju inte slut än. Om det blir som vi planerat kommer bror min med familj och firar med Seth och mig. Stefan är på Unite i Västerås då.

Sammantaget så har detta varit det värsta året i mitt liv. Vi förlorade Silas... Samtidigt har jag lärt mig uppskatta det jag har på ett nytt sätt. Jag har fått se vänner backa upp oss, jag har fått se och känna hur Gud har burit oss. Jag uppskattar min familj, mer än någonsin. Så sammantaget så har detta år ÄVEN varit ett bra år på så många sätt...
Julen var jobbigare än jag trodde på ett sätt, för både jag och Stefan kände så tydligt hur någon fattades oss. Båda var ganska ledsna under julafton, men tack och lov var resten så bra, så vi fick ändå en bra jul.
Detta år har jag lärt mig att uppskatta att vara ensam. Jag har haft svårt för det tidigare, men nu har jag inte haft något val och jag uppskattar min egentid. Jag har också lärt mig att ta det lugnt, vilket jag kan ha svårt med...

Tack alla som följt bloggen detta år. Jag ser fram mot nästa år och hoppas du vill följa med i mina funderingar och i min vardag :)

Tjaba, tjena, hallå...

Dagens väder:
Ca -14 grader.

Nu var det ett par dagar sedan jag skrev till dig.
I förrgår fick Seth någon typ av magsjuka. Han fick jättehög feber, kräktes ett par gånger och det kom från andra hållet också... Stackars liten. Natten till igår sov jag inte mycket kan jag säga. Jag vaknade vid minsta ljud från honom för att se om han behövde kräkas. För dig som känner mig så vet du att magsjuka är det värsta jag vet! Jag hatar att kräkas, men än så länge har ingen annan av oss blivit sjuk! Stackars Seth som blev sjuk! Hela förmiddagen igår låg han och sov med närmare 40 graders feber. På eftermiddagen piggnade han till lite och vi bestämde oss för att åka hem. Lite dåligt samvete hade vi som satte en sjuk Seth i bilen och åkte de 33 milen hem, men han klagade inte. Vi kom till Kisa med en sjukling och åkte hem med en annan... Ingen bra jul för mina grabbar sett från det perspektivet, men i övrigt har vi haft en fantastisk helg!

Seth får fortfarande inte riktigt behålla det han äter, så vi blir hemma imorgon och troligvis i övermorgon också.
Själv har jag varit riktigt trött idag och eftersom Seth inte heller är pigg så har vi tittat på tv och spelat dataspel när Stefan jobbat och gjort lite andra grejer.

Jag har inte några bilder i denna dator så jag kan inte lägga ut några fler bilder idag, men återkommer förhoppningsvis imorgon :)

Ha en skön kväll!
Kram


Födelsedagsfirande

Nu till juldagen och Seths födelsedag:

Igår fyllde då äntligen Seth fem år. Oj, som han har väntat. Trots en sen kväll vaknade han runt 6:30 (ändå bra med tanke på spänningen att fylla år). Vi gick in till mormor och morfar och runt 7 väckte vi de andra och sjöng för Seth. Han fick massor av paket, bl a en brandstation i lego.Till slut fick han även en lapp med ett uppdrag. Klarade han det uppdraget fick han gå till ett annat ställe där en ny lapp låg med ett nytt uppdrag. Så fortsatte det tills han kom till badrummet på nedervåningen där han hittade en ny cykel. Lyckan var stor. Synd bara att han inte kan cykla på den nu med all snö. Men till våren blir det cykla av :)


Förmiddagen fördrevs med spel på Iphone och dator och lek i allmänhet.


Alva och Seth spelar på Marcus Iphone.


Hugo och Seth spelar på datorn.

Senare på förmiddagen kom farmor från Söderköping för att fira Seth. Mer paket blev det, bl a ett legospel och en resa till Stockholm, Junibacken tillsammans med farmor. De ska åka tåg dit och denna present blev det också stor glädje över :)


Seth hade beställt tågtårta denna dag också.
Seth försökte blåsa ut "ljuset" men det gick ju inte så bra :)

Efter fikat byggde Seth, Hugo och Marcus ihop legospelet som jag och pojkarna spelade lite senare. Man får säga att lego var årets present för Seth. Det blev mycket av denna vara och han var mycket glad för alla dessa presenter.


Full koncentration

Tacos hade beställts av födelsedagsbarnet och det var faktiskt gott att äta det mitt under julen. Efter lunchen åkte Marcus, Hugo och Lovisa och hälsade på ett par vänner. Alva blev hemma, eftersom hon fick feber och inte var pigg. När Alva, morfar och Stefan låg och vilade sig gick mormor, farmor, Seth och jag ut och gick. Seth åkte skidor och han har faktiskt blivit riktigt duktig på det nu.


Det gick bra i nerförsbacken utanför mormor och morfars hus.

När Alva vaknade till var hon pigg som vanligt och Seth och hon lekte för fullt. Alva var en prinsessa och Seth var en prins, som plötsligt låste in prinsessan.... Hm, vilken gentleman va? :) Prinsen och prinsessan lekte riktigt bra hela kvällen.
Prinsen och prinsessan äter kvällsmat.

Kl 20 var vi samlade och åt knäck, mintkyssar, mandariner och drack julmust och tittade på "Fångarna på sportet" (Seth säger så.) Hugo hejade på det lag som vann ;)
Såhär såg det ut under reklampauserna... Det är barnen och papporna som leker med sina Iphone...

Efter det somnade barnen snabbt och vi vuxna droppade också av en efter en.

Det blev en riktigt bra dag igår också. Seth var jättenöjd när han somnade och det är ju det man vill.

Idag har vi bara softat so far och mer av den varan blir det nog. Stefan är äntligen feberfri och kan vara med lite mer.


Nu på morgonen. Alva och Seth med sina pappors Iphone...

Marcus med familj åker hem snart och när de åkt blir det nog en film för Seth och en bok för mig :)God fortsättning önskar jag dig.
Om du ska ut i trafiken idag, ta det lugnt och var rädd om dig!!!!

Stora julekramar :)

God Jul

Okej, här har jag laddat upp massor massor av bilder från julafton. Idag är det ju Seths födelsedag och juldagen, men bilder från denna dag kommer imorgon istället... Vi får ta en sak i taget känner jag, eftersom det är MÅNGA bilder och det händer något hela tiden när man träffas hela familjen såhär.

Håll till godo :)

Julaftonsmorgonen började med att öppna strumpan och hitta lite paket och sedan gå in till mormor och morfar för lite fika på sängen.
Efter frukost tittade barnen på tv en stund...


Lagom till förmiddagsfikat kom resten av kusinerna i form av Albin och Hanna och naturligtvis deras föräldrar och farmor också :)


Alva och Hanna lekte för fullt en lek ingen mer än de förstod.


Pojkarna plockade fram legot.


Marcus blev fotograferad av Lovisa.


Hugo och Seth när de hjälpt morfar/farfar att skotta snö.
Lovisa, Seth och jag.
En treåring med Iphone :)
Marcus, som... ja... hm... min bror helt enkelt.

Efter fikat gick vi ut i den härliga vintern.


Alva och jag. (Snygga byxor jag har va? Jag glömde mina hemma så jag fick ta mammas gamla, men det gick ju bra det med.)


Snöhögarna utanför är stora så vi kunde åka stjärtlapp...


Det byggdes även snökoja i snöhögen.

Alla fem sparkarna togs fram och ett tåg med fem barn och en Marcus skapades. Gissa om barnen njöt. Ja, det gjorde vi med för det såg så härligt ut. Det kändes som riktig jul hela stunden vi var ute. Det var riktigt genuint roligt att vara ute och leka med barnen.
Kast med litet barn. Oj, vad de skrattade.

När gammelmormor och gammelmorfar kom samlades alla barnen runt taxibussen.

Hugo hade ansvar för att ge chauffören en julklapp, en uppgift han tog på största allvar.
Bilden längst ner till vänster är när gammelmormor och gammelmorfar inspekterar snökojan.

Efter maten började barnen knorra lite och ville ha sina julklappar... förstås. Vi satte igång med lite olika lekar såsom "Tippen", "hundbenet" och "viskleken". Mycket uppskattat.Morfar/farfar läste julevangeliet för alla.


Och så sjöng barnen för oss vuxna. Blinka lilla, Sätt dig på bocken, Pepparkaksgubbarna osv. Inte många toner träffades där de skulle men Oh, vad UNDERBART det var. Ännu en såndär riktig julupplevelse att stoppa i minnenas dagbok :)
 

Så blev det då Äääääääääääääääääääääntligen dags för julklappsutdelning:

Pojkarna väntar med spänning...Som du nog förstår hade vi en fantastisk julafton. Det var många stunder, som var sådär riktigt mysiga tillsammans med barnen. En riktig barnjul helt enkelt. Det tråkiga var att Stefan var jättesjuk och kunde knappt vara med någonting. Idag är han dock lite piggare, vilket är skönt.

Som sagt. Seths födelsedag får jag skriva om nästa gång :)
Det är inte så lätt att han fyller år på juldagen. Jag blir väl sådär extra att han ska få det bra, eftersom det är så nära jul... Det krävs en del jobb att ha kalas dagen efter julafton. Det som är bra är att familj alltid är med och firar. Antingen Stefans eller min. Det är super. Seth lider inte av det heller. Han är hur glad som helst när det blir hans födelsedag. Ja, ja.
Hoppas du också haft en bra julafton och juldag.

Stora kramar till dig!!!

Dan före Dan...

Dagens väder:
I Avesta: -15 sol/moln. I Kisa: -7 snö och blåst.

Oh, snart är det julafton. Jag undrar om barnen eller jag är mest spänd :) Nä, det är nog barnen.

Stefan är fortfarande sjuk, men orkade iaf följa med idag. På förmiddagen städade jag och Seth och jag åkte runt lite och uträttade de sista grejerna som skulle göras. (Sådant som Stefan skulle gjort om han varit frisk och jag jobbat...) Vid 14 tiden kom vi iväg och det var rätt så tomt på vägarna. Vi hämtade upp svägerska Lovisa i Örebro där även MAX fick ett besök :) Efter det for vi mot Kisa där mamma, pappa, Marcus, Hugo och Alva väntade. Resan tog runt 5 timmar och den brukar ta 4 timmar. Det var halt, så jag körde lugnt och försiktigt. Tack och lov så var det inte så mycket trafik på de vägar vi åkte på. I en backe höll vi inte på att komma upp för det slirade och slirade, trots att jag körde försiktigt. Så halt var det och vi tackar Jesus för att vi kom fram välbehållna.

Väl i Kisa blev det full fart på barnen. Att lägga sig var inte att tänka på. Det fnittrades och busades in i det sista. Till slut, strax före 22 somnade de äntligen. Hoppas nu de sover lite längre än vanligt imorgon, men det är nog ingen risk, eftersom det är julafton ;)

Imorgon kommer min mormor och morfar hit och syster med familj. Det blir fullt hus och full rulle hela dagen.

Nu önskar jag dig, min bloggvän, en riktigt God Jul. Hoppas du har det bra, hur du än firar denna helg. Kom ihåg att du är värdefull och viktig!!


God Jul från oss

Sjuk igen och Fångarna på sportet.

Dagens väder:
-23 grader, sol, typ...

Natten till idag var den längsta detta år, så nu ska det bara bli ljusare :) Jag gillar iof när det är lite mörkt så man får tända ljus och så, men det blir skönt när det inte är mörkt redan 15:30.

Ja, vad har hänt härhemma då? Jo, imorse vaknade Stefan med feber - IGEN. Det verkar vara så att när det närmar sig jul så är han sjuk. Trist. Han var till läkare idag och de tog massor av prover, eftersom det bara är några veckor sedan han hade feber. Dem får han svar på om några veckor. I övrigt hittade de inget fel. Det är virus...
Seth och Stefan är lediga imorgon så jag ringde försäkringskassan och frågade om jag kan vabba då (vi har inte varit i denna situation förut vad jag minns utan alltid när Stefan eller jag varit sjuka så har ju Seth varit hos sin dagmamma, eller så har vi fått fixa det ändå). Det är iaf så att jag kan vabba när Stefan nu är sjuk på sin lediga dag. Skönt det. Han är riktigt risig och det känns såååååååå TRIST inför jul. Hoppas han mår bättre imorgon då vi åker hem till mamma och pappa. För två år sedan, då vi firade jul hos mamma och pappa senast, hade Stefan fått en dunderkur med penicilin, vilket slog ut hans mage totalt och gjorde så att han fick vuxenkolik, som gjorde honom rätt så dålig hela julhelgen... Tycker han ska få vara frisk denna jul! 
Underbara Victor ska bo i vårt hus, så det står inte tomt och katterna har sällskap över helgen.

Nu till tågtårtan som jag var uppe i ottan och garnerade. Resultatet blev:

Man kan ju göra som man vill med hjul, räls och garnering, men såhär blev denna.

När vi kom hem igår bakade Seth och jag lite mer pepparkakor. Det är väldans mysigt att göra sånt med honom.
Idag mötte jag denna mysiga syn:

Frodo, Gandalf och ljusstaken. De är väldigt goa våra katter.

Jag tog på lite nagellack ikväll och då ville Seth också ha det, förstås :):

Ha ha... sötnos! (Nagellacket torkar under tiden han tittar på bolli...)

När jag lagade mat idag, hörde jag Seth ropa som en galning:
"Mamma, fångarna på sportet är på lördag!!!" Ja, det gillade han ju förra gången det gick, så på lördag - som är hans födelsedag - så får han vara uppe och titta på det om han orkar. Fångarna på sportet... ha ha.

Ja, nu ska jag titta på Filip och Fredrik som tävlar mot Stefan Holm. Det är riktigt roligt. Stefan Holm är grymt bra!

Håll tummarna och be en bön att vi är friska allihopa imorgon så vi kan åka hem till mamma och pappa tillsammans.

Kramar


Älskad

Idag när jag kom hem från jobbet möttes jag av tända ljus och mina två killar som stod i hallen och sa i kör: "Välkommen hem! Vi älskar dej!"
Wow... Vad kan jag säga? Vilka killar jag har! Oh, jag blev så glad. Stefan hade gjort middag och dukat fint. Julmusik i spelaren, hasselbackspotatis, pepparbiff, rödvinssås och julmust. Mmmmm... Dessutom fick vi efterrätt. Jag saknar ord. Jag är så lycklig att jag har mina killar! Jag älskar dem så mycket och känner mig så älskad av dem. Vad underbart.

Efter maten gjorde Seth och jag rulltårtor, som imorgon ska bli en tågtårta, som han ska ha med sig till sin dagmamma. Hon har alltid kalas för barnen när de fyllt år och imorgon är det Seths tur. Jag får gå upp tidigt imorgon så jag hinner garnera och fixa iordning ett tåg. (Det är vad Seth har önskat att bjuda på...)

Så nu är det dags att säga hej till kudden, så jag orkar gå upp i tid imorgon :)

Drömmen om jul

Dagens väder:
Ca -6 grader, kanske 25 cm snö under dagen.

Klockan 16 idag spelade vi upp musikalen "Drömmen om jul" för andra gången i år och för andra året i rad. Vi gjorde den förra julen också, vilket jag bloggade om då med :)
Barnen och ungdomarna är så sanslöst duktiga! Det har varit många vuxna med också som hjälpt till med ljus, ljud, kulisser, musiken, sång, teaterspelandet osv. Tack alla!!Efter musikalen gick vi ner till "cafédelen" där det var dukat med fika och så gick kören Vox luciatåg för oss. Det är den kören Seth är med i. Ooooooooooooh, dessa underbara barn!! Seth var även idag en "pepparkakstärna" med ett ljus i hand.


Oliwer, Seth och Lucas var pepparkakor, men där var också lucior, en ängel, tomte, stjärngosse och tärnor.

De kom tågandes in medan de sjöng "Blinka lilla stjärna där". När Seth sjunger den, har han sin egen tolkning:
"...fjällan lockar i min syn..." Ha ha. Ja, så rätt han har ;) (Fjälla är ju ett annat ord för en snygg, cool tjej). Han har ju redan ögon för söta tjejer vår kille :)

Måste också visa en bild på den fulaste hyacint jag sett och den finns i vårt hem :)


Ha ha, har aldrig sett något liknande...

Det känns som om det var många fler saker jag tänkt skriva om idag, men huvudet är tomt just nu...

Nu ska jag och Stefan dricka glögg och titta på Filip och Fredrik på femman. Härlig söndagkväll med andra ord!

Önskar dig en bra vecka!!! På fredag är det julafton!!!! JIPPI!

Kalas och Kärleksplopp

Dagens väder:
Ca -5 grader, snöfall och blåsigt. Det har kommit ett par dm snö senaste dagarna.

Så idag var den stora dagen inne. Kalaset, som Seth väntat på... Märkligt nog har jag hela tiden räknat med nio barn, men det visade sig vara tio barn. Efter en hel del huvudbry så insåg jag att jag hela tiden har glömt räkna med Seth. Som tur var hade jag extra av allt som skulle i godispåsen och så. Simon och William kom tio minuter för tidigt och det var nog tur det. Seth höll på att krypa ur skinnet i väntan på att kalaset skulle börja. Så när föräldrarna ursäktade sig för att de var tidiga var vi glada att barnen kom :)


Innan huset fylls av glada barn.


Inte så svårt att gissa temat på kalaset...

Jag lägger inte upp några bilder på barnen, eftersom jag inte har frågat föräldrarna om det går bra. Jag tror de var nöjda, för de var glada hela tiden och det var go stämning. Jag är imponerad av mig själv och av Stefan för ingen av oss är någon hejare på att underhålla denna åldersgrupp, men vi fick ihop lite lekar och skattjakt som slutade i fiskedamm där de fick sina godispåsar.

Precis när vi städat upp kom Simon, Charlotte och deras Charlie på fika. Charlie är en riktig guldklimp. Vilken söt fyramånaderskille!!! Hur charmig som helst. Det var riktigt roligt att träffa dem, det blir ju inte så ofta nu när de bor neråt Boråshållet.

Seth gillar Simon sååå mycket. De satt och byggde en legogrävskopa, som Seth fick av en av tjejerna på kalaset.
 

Han fick även ett piratpysselset, som han testade under eftermiddagen.


Sedan var det en radiostyrd bil, som skulle testas :) Katterna tittar på och är faktiskt inte särskilt rädda för den, som jag trodde de skulle va...


Senare på kvällen kom Frida och hon åkte hem för en liten stund sedan. När jag var och handlade lite tacos som vi mumsade i oss till kvällsmat hittade jag denna påse med plopp. Jag kunde inte låta bli att köpa den:

Fint va?

Nä, nu ska jag sova. Det är ju redan "imorgon" nu :) Då ska "min" kör Shalom spela upp en musikal i kyrkan. "Drömmen om jul" heter den. Återkommer om det.

Kramar

Julfest och mask

Förlåt att jag inte skrivit på ett par dagar. Det har gått i ett här hemma så jag har helt enkelt inte hunnit.

Ikväll har Seth, Stefan och jag varit på julfelst. Stefan är fortfarande där, men Seth och jag åkte hem vid 21. Det är ungdomarna i kyrkan som har julfest och i år passade Seth och jag på att vara med lite. Temat var... nä, nu tappade jag orden... men man har fina kläder på sig och en mask för ansiktet...

Wow, vad duktiga de är på att göra fest. God mat, fint dukat, rolig underhållning, trevligt sällskap osv!!!


Så här såg vår familj ut. Seth ska naturligtvis räcka ut tungan :)


My love och jag

Imorgon ska Seth ha kalas. Han fyller ju den 25 december, men ska ha kalas för kompisarna imorgon. Det är första kalaset där det bara kommer barn. TIdigaer har hela familjer varit bjudna, då set är extra spännande med morgondagens kalas, förstås.

Som jag berättade har det varit fullt upp de senaste dagarna och jag har inte riktigt hunnit med mig själv. Nu sover Seth och jag har precis lyssnat och tittat på Josh Groban hos Skavlan så nu börjar jag hinna ifatt mig själv igen. =) Musik och sång har ju den effekten på mig. Jag mår så bra av det. Josh Groban är dessutom helt fantastisk tycker jag!

Imorgon kommer en rapport om kalaset och så kommer ju Simon och Charlotte, med sin lilla Charlie och hälsar på. Ska bli roligt att träffa dem! Senare på kvällen kommer Frida och hälsar på så dagen imorgon kommer nog gå fort i goda vänners lag :)
Så, nu är det nog bäst jag sover om jag ska orka ;)


Luciafirande

Dagens väder:
-8, snödis ibland och sol ibland.

Så var det då äntligen dags att fira lucia även hos Seth. Vi kom till lokalen där det var fullt av föräldrar och syskon. Barnen var i ett annat rum och man hörde fnitter osv. Så till slut kom de ut till musiken av "Sankta Lucia". Det var seriösa, blyga barn som till slut kom ut, men ack så stolta :) Jag fick tårar i ögonen, min vana trogen och tog kort på löpande band.

Seth ville egentligen vara tärna, men eftersom jag redan köpt en pepparkaksdräkt hittade vi en kompromiss där han hade pepparkaksdressen och ett tärnljus. Bra va?!

Inställd träning och klappar

Dagens väder:
ca-18 nu på kvällen, stjärnklart och härligt =)

Tyvärr är det så kallt att Seths skidträning blev inställd. Han storgrät när han fick veta detta, men lugnade sig när jag lovade att ta en promenad där han fick åka skidor när Stefan kom hem från sitt jobb senare under kvällen.

Innan det gjorde vi mintkyssar och de blev faktiskt lyckade. Jag tycker det är lite svårt att göra dem, så jag blev nöjd.


På promenad


Med på promenaden var Frodo...Imorgon blir det äntligen luciafirande för Seth. De är ju alltid på "Lokalen" på onsdagar så därför är det alltid på onsdagen närmast lucia som vi får komma och fika och lyssna på sång. Idag har det övats här hemma på "Sakta lucia" (ja, han sjunger så ;)), "En sockerbagare", "Tipp tapp" osv. Oh, vad jag älskar när barn sjunger. Det spelar ingen roll hur det låter, jag blir alltid rörd med tårar i ögonen när jag än hör barn sjunga :)

Jag har även fixat iordning en julklapp idag, eftersom vi ska ha med oss det till jobbet imorgon. Vi ska äta julbord och ha lite julklappsutdelning. Jag är ju anställd av landstinget och de har inga pengar till att ge oss något, så vi fixar med klapparna själva :) Jag har med mig en presentpåse med saffransskorpor, julsenap och knäck. Det blir väl bra?

Hoppas du har en skön kväll!!!


Världen lite bättre

Just nu är jag trött men glad... Har varit i kyrkan hela dagen. Först möte med åtta personen som döptes. Härligt!!! Sedan övades det musikal hela eftermiddagen. Det är den kör - Shalom - som jag leder, som sätter upp en julmusikal. På fredag blir det föreställning för skolor och på söndag för familj och vänner. Alltså, de är så duktiga!!! Både på att sjunga, skådespela och på att hålla humöret uppe. Det kommer bli sååå roligt! Men nu har jag huvudvärk och är trött ;) Har faktiskt redan lagt mig i sängen och kommer antagligen somna snart...

Vet du, idag slogs jag av en tanke... Som du märker skriver jag ofta om Seth, dels för familjens skull som på så sätt kan följa vår vardag, men också för att jag är så stolt över honom. Jag skäms inte över att jag är en sån där förälder som ÄR stolt över mitt barn och berättar om honom.
Idag slogs jag av tanken att Stefan och jag har gjort världen till en lite bättre plats, eftersom vi skapade Seth och han nu finns här.
Vilken härlig tanke, eller hur? Jag tror att alla föräldrar känner så - jag hoppas i alla fall att alla föräldrar gör det... Tanken är också så skön i en värld där faktiskt mycket är jobbigt och hemskt. Ibland undrar jag om man vågar skapa fler barn till denna värld... men att tänka så istället är så skönt... Världen blir lite bättre tack vare detta underbara barn som finns i den. Visst är han jobbig ibland, lite gnällig, tjatig osv, men det är ju faktiskt hans föräldrar också då och då :)

En annan sak jag är så glad för är att jag igår gjorde så goda knäck. De är perfekta faktiskt!! Inte för mjuka och inte för hårda. Det är också något att glädjas över ;)Kullen och Skidskytte

Dagens väder:
Ca -6 på morgonen, runt - 3 senare under dagen. Molningt.

Tror ni att Seth sov längre i morse? Nä, han är ju inte sån. Det spelar nästan ingen roll när vi lägger honom, han vaknar ändå mellan 6-7 på morgnarna. Det gör inget, eftersom vi ändå går upp den tiden på vardagarna och det är aldrig svårt att få upp honom, men när man är snart fem år och somnar runt 22, kanske man behöver sova lite längre... Men det gjorde han alltså inte. Därför har dagen varit lite gnällig, men ändå bättre än jag förväntade mig.

Vi bakade pepparkaksmuffins på förmiddagen och sedan gick vi bort till "Kullen" och åkte kälke med Ullis, Lucas och Oliwer. Jonas och Stefan jobbade ju hela natten med Lussebandyn så de låg hemma och sov i lugn och ro. (I år var Stefan hemma runt 5:15 och så tidigt tror jag aldrig han kommit hem tidigare. Skönt för honom och de andra som jobbade hela natten.)


Seth och kälken a la 80-tal :)


Vi åkte också skridskor förstås, eller inte jag eftersom jag inte har några, men barnen gjorde det.


Efter en liten stund dök dessa tjejer upp. De är också med i kyrkan så Seth, Lucas och Oliwer känner dem väl. Det blev genast mycket roligare att åka skridskor och allt gnäll var som bortblåst.
Så blev det dax för en liten fikapaus förstås...Så dök lillebror till den ena tjejen upp med en kompis och helt plötlsigt var det fullt med barn i olika storlekar som hade jätteroligt tillsammans.

Jag har sagt det förut och säger det igen. I vår kyrka är barnen så snälla mot varandra. Jag är så imponerad! De större leker med och tar hand om de mindre. Vilken bra miljö att växa upp i!

När vi kom hem väcktes far i huset med mat och skidskyttestafett. Seths kommentar var: "barn tycker inte om att titta på skidskytte..." Så han fick spela på pappas telefon istället och det var han nöjd med :)Tredje ljuset tändes idag hemma hos oss när vi tittade på skidskyttet.


Seth och jag slog in lite julklappar och gjorde lite pysselgrejer. Mysigt faktiskt.

Ja, det var lite från vår dag. Många bilder som vanligt, men jag gillar bilder ;)

Nu ska vi kolla på Avatar, Stefan och jag. Har sett den en gång, men den är värd att titta på en gång till.
Kramar

Lussebandy

Ikväll är det Lussebandy, som jag berättat om tidigare. Det är Avestas största ungdomssatsning och 26 lag spelar innebandy hela natten. Sponsorerna är många så fina priser delas ut under kvällen och vinnarna får fina priser och äran. I år är det 10 årsjubileum dessutom.

Efter körerna Shalom, som jag leder och Vox, som Seth är med i åkte vi och åt inne i stan med Ullis och barnen. Sedan åkte vi till Kopparhallen där bandyn är. Det var fullt drag när vi kom. Härligt!!
Här är lite bilder från kvällen. Kvaliten är som den är, eftersom kameran har svårt att ta på långt håll och med rörelser.


Stolt Seth står med pappa - en av de huvudansvariga för kvällen.


Jag hittade Frida bland folket där =)


Två av domarna, Victor och Lennart.


Seth hittade många han känner och gick runt och pratatde med flera.
Här är det Mackan som han pratar med.

Han hittade även våra grannar som går under benämningen "mina grabbar" :)

I somras när vi var på Gullbranna och Stefan fick sitt stipendie var två killar där och gjorde trix med sina cyklar. De och två till är på Lussebandyn ikväll. Seth pratade naturligtvis med dem också och kollade in dem när de gjorde lite konster.Han fick även hjälpa Frida att räkna målen i en match.

Ja, en härlig kväll och klockan hann bli 22 innan Seth kom i säng. Hoppas nu han sover länge imorgon. Stefan kommer hem imorgon bitti någon gång, så imorgon måste han få sova... Vi ger oss ut till "Kullen" och senare ska vi nog baka lite... Det brukar vi göra när Stefan sover efter Lussebandyn.

En kompis från Örebro är här och hälsar på och kollar in hur man jobbar med Lussebandyn, inför att dra igång Bandypuls (ett liknande projekt) i Örebro igen. Han påpekade att Seths tröja är väldigt fin och att man ofta ser honom i den. Det har han ju rätt i. Jag älskar den där tröjan. Det är en MeandI tröja, som han fått låna av Hugo och när jag ser tillbaka på kort för ett år sedan så har han den ofta på sig. Vilken bra kvalite för den är fin fortfarande!!! Den blir väl bara snart för liten tyvärr...

Nä, nu ska jag se vem som vinner i Idol. Har ju missat själva tävlingen, men den kan jag ju titta på senare. Nu är jag nyfiken på vem som vinner =)

Hoppas du får en skön helg!!!

Anna och skumtomte

Dagens väder ca -6, molnigt och det var nästan mörkt kl 15...

Alltså, Skumtomtar måste vara det godaste som finns!!!


Idag är det Anna som har namnsdag. Jag heter Anna Maria, så jag har alltså namnsdag :)
Det roliga är att vi aldrig riktigt firar namnsdagar i vår familj, men Anna kommer alltid mamma och mormor ihåg. Idag fick jag ett jättegulligt mail!!!! (från min 84 åriga mormor) där hon och morfar grattar mig. Och jag fick ett sms från mamma :D

Seth säger ofta till mig: "Mamma, du är fin." Jag blir lika glad varje gång och nu skickar jag det vidare till dig:
Du är fin! Kom ihåg det :)
Kram

Min favoritplats

Dagens väder:
ca - 10, klart och soligt på fm och lite snö på em.

Idag fortsätter jag på den lista jag fått av en bloggkompis med idéer vad man kan skriva om.
Idag blir det alltså "Min favoritplats..."

Just nu är min säng min favoritplats. Vi fick ju nya sängar för några veckor sedan, som jag berättade om här i bloggen. Alltså, min säng är såååå skön. Oj oj oj! Man kan ju hissa upp så man sitter om man vill och att fötterna är lite upp också om man vill och madrassen är lagom mjuk.

Om jag ska tänka utanför mitt eget hem - som är där Seth och Stefan är - så är mamma och pappas hus, mitt barndomshem, en stor favoritplats. Där kan jag alltid slappna av och bara vara. Riktig rekreation för min kropp och själ :)

Om man tänker utanför det där med hus, så är Öland en favoritplats. En annan favoritplats förr var "Öna" dit min familj åkte när vi var barn. Det var min mormors brors ö, men vi fick vara där också på somrarna. Underbart ställe!!! Önskar jag hade lite bilder att visa. Om jag hittar några ska jag fixa så jag kan lägga ut dem här.

Söderköping har blivit en favoritplats sedan jag blev vuxen. Att åka dit på somrarna och gå på Smultronstället... Mmmm... härligt. Att ha svärmor där är toppen!!

Nu när jag tänker efter så har jag visst många favoritplatser... men dessa är de jag kom på allra först.

Kom ihåg att du är värdefull!!!!!


Skridskor och snowracer

Idag är Seth feberfri. Vad konstigt det där är att han får feber ett par dagar och sen är det bra, precis lika som det var för två helger sedan...
Ja, ja, idag när jag kom hem från jobbet gick vi ut i mörkret för att testa skridskorna. Borta vid "Kullen" finns en spolad bana och en lampa man kan tända. Banan fanns där, men lampan fick jag inte igång. Men vi hade det skönt ändå. Man såg ganska bra, så vi testade skridskorna och min gamla snowracer, som nu gått vidare till Seth.
Det går ganska bra att hålla balansen...


Bra att min gamla snowracer fungerar fortfarande. Det gjordes bra grejer förr =)

Jag minns när jag fick den och vi syskon gav oss ut för att åka. Marcus fick en liknande, men svart vid samma tillfälle. På något sätt fick vi plats alla tre... hur nu det gick till och åkte i "hagen" utanför vårt hus. Det slutade med att jag fick världens lårkaka iaf. Jag misstänker att vi ändå hade roligt. :)

2:a advent

Dagens väder:
Ca -3 grader, lite snöfall och ganska behagligt ute.

Idag hade ungdomarna i kyrkan hand om mötet. Wow, vad bra det var och vad duktiga de är. Drama, sång, musik och Victor som ledde mötet. Stefan skulle ha predikat, men han har ju varit däckad hela veckan och dessutom är det inte lätt att predika när man börjar hosta så fort man pratar och dessutom kräks när man hostar mycket... inte så fräscht precis...
Bra att Thomas kunde hoppa in istället.
Jag älskar verkligen våra härliga ungdomar!!!!!

På fredag är det Lussebandyn, som firar 10 år!! Det är Avestas största ungdomssatsning och drar ca 700-800 tonåringar. Vi och Kommunen är glada, eftersom det är helt drogfritt - alla som kommer får blåsa och visa sig nyktra - och detta gör naturligtvis att det blir ganska lugnt ute denna helg. Så Lussebandyn kommer vara Stefans fokus denna vecka och han ligger ju en vecka efter nu, pga sjukdom. Så Seth och jag får klara oss själva så gott det går :) Hoppas Seth blir helt frisk bara. Han har inte haft jättehög feber idag så vi får hoppas att han kan vara hos sin dagmamma i veckan.

Han gillar att bygga med lego, Seth. Denna kreation gjorde han igår:

Det får mig att tänka på "Matrix", ni vet, där människorna är kopplade till maskiner genom bl a huvudet...

Idag fick vi tända andra ljuset. Härligt. JAG ÄLSKAR ADVENT, om det är någon som har missat det ;)Seths egen ljustomte, som han är så stolt över.


Ängel...En av Seths funderingar idag:
"Vi kan göra ett hotell av vårt hus och bygga det jättehögt så det når ända till himlen och då kan vi prata med Silas och med Gud. Om vi  bor längst upp och inte kan sova, kan vi öppna fönstret och vinka till Silas och till Gud."
(Seths erfarenhet av hotell är det i Halmstad, som vi bodde i, i somras och det var väldigt högt.)

Jag älskar att prata med Seth och höra hans funderingar. Man förstår att Jesus säger till oss att vara som barn. Allt är så enkelt och självklart för dem och tron är också så självklar. 

Hoppas du får en bra vecka och att du får den styrka som du behöver för att möta den.

Julgodis 1:a ronden

Dagens väder:
Runt -10, molnigt på morgonen, men klarnade upp under dagen med solsken.

Idag har Seth och jag gjort en sort julgodis. Bountybollar kallas de. och receptet är hämtat från Bloggfamiljens Matplatsen  

Denna sats ger ungefär 50 stycken (gör dem ganska små)

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad
ev silver eller pärlemorkulor

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen (pynta dem med en silver eller pärlemorkula om så önskas) och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

Det roliga är att när Seth hjälper till så gör han oftast det genom att leka med bilar bredvid, så även idag :)

Seth fick bestämma musiken idag. Först lyssnade vi på julsånger och sedan på Ullaredsskivan, som jag fick när jag var i Ullared i oktober. På bilden nedan ser ni hur det ser ut, jag rullar godiset och Seth leker med bilar - men vi är tillsammans och det är det viktiga. Som ni ser på mina händer så är smeten riktigt "flötig".


Resultatet:

Inte så jättefina, men väldigt goda :)

Det ska nog göras lite knäck här hemma också, men det får bli en annan dag... Idag har dagen mest gått ut på att titta på längdskidor och skidskytte och så har jag pysslat lite också. Stefan är fortfarande hängig och Seth har lite feber han också. Hoppas bara inte han också blir sådär dålig, som både jag och Stefan varit. (Jag hade ju samma som Stefan men för ca en månad sedan.)

Ikväll blir det nog lite glögg och en film :thumbup:


Fredagsällskap

Dagens väder:
ca -8, ett par centimeter snö har kommit, alltså molningt.

Fredag idag och jag älskar det!!! Jag är väldigt trött efter denna vecka och ser fram mot helgen.
Ikväll har vi ätit hemmagjord pizza och sen skumtomtar och Ahlgrens bilar :) Gott.
Stefan är fortfarande sjuk så honom har jag hemma ikväll. Riktigt härligt faktiskt, förutom att han är sjuk då. Han är dock lite piggare idag så vi kan faktiskt prata med varandra och umgås lite ikväll.

Hoppas du har en skön kväll och att du får en bra helg!!!

Recept på julskorpor och julsenap

Dagens väder:
ca -20 grader och solsken. Snön knarrar under fötterna ;)


Idag har jag gjort färdigt senapen. Oj, oj, den är hur stark som helst!!! Men god. Skorporna är också klara och goda. Jag delar gärna med mig av recepten:

Julskorpor
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Julsenap

100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
1.25 dl mild rödvinsvinäger
1.25 1.25 dl ättikssprit, 12%
3 dl strösocker
salt
4 tsk kryddnejlika, mald

Gör så här
1. Blanda samman senapsfrö och vinättika. Låt svälla 2 dagar.
2. Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Häll upp i en kastrull.
3. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills sockret smält, cirka 15 minuter. Obs! Den får ej koka.
4. Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Häll upp i rengjorda burkar och förslut.

Recepten är hämtade från http://recept.nu


Skorpor och senap.

Stefan är fortfarande sjuk, stackarn. Jämt när han är sjuk och hostar kräks han. Detta efter att gjorde en gastroskopi när han var 19 år. Något hände med hans kräkreflex så när han hostar mycket, kräks han. Inatt kräktes han flera gånger och under den här sjukdomsperioden har han kräkts mycket... Inte så trevligt att prata om kanske, men jag tycker faktiskt synd om honom. Dessutom har han feber fortfarande.
Hoppas han får vara frisk snart.

På lördag är planen att Seth och jag ska göra lite julgodis. JIPPI!!! Hoppas vi får vara friska så vi kan genomföra det.

Något konstigt har hänt med bloggen och den första biten jag skrivit syns inte. Det översta är ju förstås Julskorporna. Vädret idag är: ca -20 grader, sol och det knarrar gott när man går i snön;)
Kramar  


Skorpor och Gandalf


Dagens väder:
Som igår. Ca -14 och solsken.

Idag har jag gjort saffranskorpor. Mmmmm det är så gott. De står i ugnen fortfarande så det blir ingen bild på dem, men en av hyacinterna har börjat blomma och det är så fint så det blir bild på det istället. Synd att jag inte har en bättre kamera... men jag får nöja mig såhär så länge.Gandalf är oftast en väldigt mysig katt. Idag höll hon sjuklingen sällskap på sitt egna lilla vis ;)


Allt gott!!!

RSS 2.0