Walk for Freedom

Hej hej.
Idag var den viktiga dagen då a21 (a21.org) anordnar walk for freedom! 
I Örebro är Hillsong Örebro värdar för denna manifestation. 

Det har aldrig tidigare i mänsklighetens historia funnits mer människor i slaveri än det gör idag. Enligt FN m fl senaste uppskattningar rör det sig om 40,3 miljoner personer. I Sverige är det vanligast att kvinnor och barn exploateras inom prostitution och sexhandel. 

Idag gick tusentals människor en tyst manifestation i 400 städer i 50 länder i vår värld. Jag är stolt över att få vara en del av det!!

Såhär skriver vår vän Tobias, som är den som ansvarar för Wff varje år:

"För lite mer än 4 år sedan satt jag mitt emot en tjej från en sydsvensk kommun, vi kan kalla henne Sara för enkelhetens skull. Sara hade dagarna innan kommit till den låsta SiS-institution som jag jobbade på parallellt med mina jurdikstudier. Vi satt och pratade lite allmänt om hur hon hade hamnat i sin nuvarande situation på en låst avdelning. Hon var i ganska dåligt skick fysiskt, hade svårt att sova på nätterna och mådde väldigt psykiskt dåligt. Polisen i en annan mellanstor svenska stad inom en 15 mils radie från Örebro hade dagarna innan hittat Sara i ett hotellrum efter ett tips om att någon troligtvis sålde sex i hotellrummet. 

Tyvärr var det inget ovanligt att en del av de tjejer som kom till oss på SIS-institutionen hade erfarenhet av att sälja sex. Efter nästan 5 år på avdelningen hade i allafall jag blivit lite avtrubbad och såg inget ovanligt med det.

Samtalet skulle dock ta en oväntad vändning för min del. Än idag kan jag återkalla den iskalla känslan som for genom hela kroppen när hon börja berätta om hur hon blivit lurad och drogad av två släktingar till henne och sedan mot sin vilja blivit tvingad att sälja sig under de kommande dygnen i flera olika mellanstora svenska städer, däribland framkom det i Örebro. 

När polisen till slut gjorde sitt tillslag var hon inne på sin femte stad på lika många dagar. Bara någon dag innan hade hon varit i Örebro, innan hon skickades vidare till en annan stad. Hon beskrev utförligt en miljö som hon sett från fönstret i ett av de rum hon hade tagit emot sina kunder i. Jag kände direkt igen och kunde identifiera det som den stadsdelen där min syster bor. Plötsligt kom det VÄLDIGT nära.

När polisen gjorde sitt tillslag hade man fattat misstankar att personen troligtvis var under 18 år, vilket gjorde att man prioriterade att hennes välmående var viktigare än möjligheten att säkra bevis eller få fast flera gärningsmän. Det blev därför aldrig helt säkerställt i hur stor utsträckning hon hade utnyttjats. Dock fann man saker som pekade på att hon under de föregående dagarna kan ha tvingats att sälja sig mellan 20-25 ggr/dygn... fyra och ett halvt dygn... 100 våldtäkter... 

...Flickan hade ganska nyligen fyllt 14 år...

Innan den dagen grät jag i det närmaste aldrig. Jag grät den dagen, det gör jag ofta numera, speciellt när jag tänker på vad hon och andra barn och och unga kvinnor dagligen utsätts för. Jag gråter idag, 4 år senare när jag skriver detta.

På lördag kommer jag tillsammans med många andra manifestera mot människohandel och exploatering av människor.

Örebro är en av 8 städer i Sverige (Stockholm, Göteborg, Örebro, Västerås, Linköping, Jönköping, Karlstad och Falun), och många hundra städer världen över som på lördag gör samma manifestation för att väcka uppmärksamhet runt människohandelsfrågan. 

Gör gemensam sak med oss och visa att du inte ställer upp på att människor ska kunna köpas eller säljas för andras vinning!"

#Walkforfreedom #humantrafficking #inittoendit❌ #örebro #iwillwalk #walkwithme


Idag var det alltså dags igen. Nästa år är marschen den 19/10! Boka in det redan idag.

(null)


(null)

(null)

(null)

Då Tess blivit dålig i lite feber och förkylning (med svårigheter att andas) var inte vi med och gick. Vi var dock med en liten stund och lyssnade på sången och det som sades från scenen och sen tittade vi lite på när de andra gick. Sen åkte vi hem. 

En sån viktig dag!! 

Kram 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0