Kärlek, ondska och förlåtelse.

Jag har en app, som gör att jag får dagens bibelord i telefonen, nästan varje dag. Idag var det:
 
"Framför allt ska ni älska varandra hängivet, för kärleken gör att många synder blir förlåtna"1 Petr 4:8
 
Det tog tag i mig idag, den versen. Att älska varandra... vad viktigt det är! Att förlåta... Oj, vad viktigt det är, men så svårt, särskilt om den/de som gör en illa inte ber om förlåtelse. Men vad tydligt det blir att kärleken gör att synder blir förlåtna. Kärlek och förlåtelse hör ihop... 
Jag vet inte om jag kan re ut hur jag funderar mycket nu, men jag ska försöka. 
Det händer så mycket skit. I Syrien, i Kongo, i Irak. Människor - barn blir dödade, ser sina familjer bli dödade, tvingas att döda... Den ondskan... Jag kan inte förstå den. Jag kan inte förstå den ondskan som gör att en pappa låter sin sjuåriga!! son hålla i en soldats avhuggna huvud och posera på ett kort. Eller den ondska som gör att man kan döda någon för att den tillhör "fel" religon eller folkslag. Jag kommer aldrig ifrågasätta Gud, Hans kärlek eller existens bara för att det finns ondska. Den kommer inte från Honom! Han är kärlek! Däremot lever vi inte i himlen än, för där kommer det inte finnas någon ondska, utan vi lever på jorden, som ändå är en "fallen" värld. Där ondska kan få finnas. Men vad är det som gör att människor blir så onda? Jag förstår det inte!! Att man gör barn illa. Vi behöver ju inte gå så långt som till andra länder, utan det händer ju här i Sverige, i Örebro, i vårt bostadsområde... 
Det finns en sång jag tycker mycket om, som Demi Lovato sjunger. Scyscraper (skyskrapa). Hon blev mobbad och hånad och det är lite det den sången handlar om. En fras går såhär:
 
"Would it make you feel better to watch me while I bleed?"
 
Jag tror det är så många mobbade, utsatta känner... Njuter andra av att se mig må dåligt? 
Hur sjukt är inte det? Att njuta av andras olycka..? Jag blir illamående bara jag tänker på det. 
Jag har funderat en del på ondskan senaste tiden och att få det där bibelordet idag, fick någonting att klicka till i mig. Jag vet att kärleken är viktig och att kärlek på riktigt kan övervinna ondskan och inte bara i filmer. Men idag blev det levanade, eller hur man ska uttrycka det. Så viktigt att älska! Kärleken gör att många synder blir förlåtna. 
Så viktigt för mig att älska de som gör mig illa. Nä, jag kan nog inte det helt i mig själv, men Jesus kan hjälpa mig att göra det. Jag måste inte gilla det de gör/gjort, men jag kan älska människan. Det är en central del i den kristna tron och jag har fostrats i att man ska älska alla, så det är inte nytt för mig utan mer en rejäl påminnelse. Kärleken tar bort hatet - hatet som föder ondskan. 
 
Jag vet inte om jag får ihop mina tankar och känslor, men jag har gjort ett försök iaf. :) Ja, just det... vill ju säga att jag tycker inte att förlåta är att säga "att det du gjorde mig var ok", för det var det inte!! Att förlåta är att sätta sig själv fri och förstås att sätta den som behöver bli förlåten fri också. Men det gör aldrig handlingen ok! Jag tycker dessutom att det är oerhört viktigt att be varandra om förlåtelse. Att göra det även om man själv inte tycker att man gjort något fel, men man vet att någon blivit sårad för det man gjort. (Men man behöver ju förstås veta att man gjort någon illa för att kunna be om förlåtelse, för tankeläsare är man ju inte). Men vet man då ber man om förlåtelse. Man behöver ju inte ändra ståndpunkt, men man ber om förlåtelse för att man sårat.
Så det så ;)! 
 
"Framför allt ska ni älska varandra hängivet, för kärleken gör att många synder blir förlåtna"1 Petr 4:8
 
Tack för mig - hej! :)

Kommentarer
Postat av: Karin S

Åh.. Håller med. Och blev berörd av ditt inlägg. Träffade väldigt rätt. Blir också då illa berörd å väldigt ledsen när jag ser nyheterna just nu. Att så många inte förstår att vi ju alla är Guds barn och att om vi skadar en annan människa så skadar det i slutänden även oss själva. Usch... Tur att motvikten, Kärleken, ändå finns. Och den måste segra till sist. Tack för fint inlägg. Kram.

Svar: Tack för uppmuntran!!!!LOVE!
Maria

2014-08-21 @ 17:59:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0